Hrozba rakoviny vyvolaná ultrazpracovanými potravinami – studie vedená ve Spojeném království

Hrozba rakoviny vyvolaná ultrazpracovanými potravinami – studie vedená ve Spojeném království
Hrozba rakoviny vyvolaná ultrazpracovanými potravinami – studie vedená ve Spojeném království

Vědci vytvořili dosud nejkomplexnější hodnocení vztahu mezi ultrazpracovanými potravinami a rizikem vzniku rakoviny.

Lidé konzumují příliš mnoho ultrazpracovaných potravin a varují, že vyšší konzumace mnoha z těchto běžných, každodenních produktů by mohla souviset se zvýšeným rizikem rozvoje a úmrtí na rakovinu.

Výzkumníci vedení Školou veřejného zdraví Imperial College zjistili, že snídaňové cereálie, masově vyráběný chléb, hotová jídla, zmrzlina, šunka a lupínky patří mezi potraviny, které studie financovaná Cancer Research UK a World Cancer Research Fund naznačuje, že by mohla být spojena s různými druhy rakoviny.

Výzkumníci také vyzvali k zavedení varovných štítků na přední straně balení, které říkají, že Britové jedí příliš mnoho ultrazpracovaných potravin – často nazývaných UPF.

Ultra-zpracované potraviny byly během výroby silně zpracovány, například šumivé nápoje, masově vyráběné balené chleby, mnoho hotových jídel a většina snídaňových cereálií. Obvykle obsahují přísady, které by lidé při vaření domácího jídla nepřidávali, jako jsou chemikálie, barviva, sladidla a konzervační látky a umělé přísady, a obvykle jsou relativně levné, pohodlné a hojně uváděné na trh, často jako zdravé možnosti.

Ale také mají často vyšší obsah soli, tuku, cukru. Nyní je dobře zdokumentováno, že jsou spojeny s řadou špatných zdravotních výsledků, včetně obezity, cukrovky 2. typu a kardiovaskulárních onemocnění.

Doktorka Kiara Changová, která na výzkumu pracovala, uvedla, že průměrný člověk ve Spojeném království spoléhá na UPF více než polovinu svého denního energetického příjmu, přičemž chudší lidé jsou zranitelnější vůči levné a nezdravé možnosti.

Řekla: „Ultra zpracované potraviny jsou všude a jsou vysoce prodávány s levnou cenou a atraktivním balením na podporu spotřeby. To ukazuje, že naše potravinové prostředí potřebuje naléhavou reformu, aby chránilo populaci před ultrazpracovanými potravinami.

Ne všechny zpracované potraviny jsou špatné. Například, uvádí The Independent , NHS říká, že některé potraviny potřebují zpracování, aby byly bezpečné, jako je mléko, které musí být pasterizováno, aby se odstranily bakterie.

Řada předchozích studií naznačila souvislost mezi UPF a srdečními chorobami, demencí, obezitou a cukrovkou 2. typu.

Ve studii publikované v  eClinicalMedicine tým použil údaje britské Biobanky ke zkoumání stravy 197 426 lidí ve věku 40 až 69 let. Jejich zdraví bylo sledováno po dobu deseti let a bylo také analyzováno jejich riziko vzniku rakoviny nebo úmrtí na ni.

Studie zjistila, že vyšší spotřeba ultrazpracovaných potravin byla spojena s větším rizikem rozvoje rakoviny celkově, a to konkrétně rakoviny vaječníků a mozku. Souviselo to také se zvýšeným rizikem úmrtí na rakovinu.

Vědci zjistili, že s každým 10% zvýšením ultra zpracovaného jídla ve stravě člověka se celkově zvýšilo riziko rakoviny o 2% a konkrétně o 19% vyšší riziko rakoviny vaječníků.

Tyto souvislosti platí i po úpravě o faktory, které mohou změnit výsledky, jako je cvičení, BMI a deprivace.

Tým Imperial provedl studii ve spolupráci s výzkumníky z  Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny (IARC),  University of São Paulo a  NOVA University Lisabon .

Podrobnosti ke studiu

Spotřeba ultrazpracovaných potravin, riziko rakoviny a úmrtnost na rakovinu: rozsáhlá prospektivní analýza v rámci britské Biobanky

Kiara Chang, Marc J. Gunter, Fernanda Rauber, Renata Levy, Inge Huybrechts, Nathalie Kliemann.

Publikováno v The Lancet eClinical Medicine dne 31. ledna 2023

souhrn

Pozadí
Globálním stravovacím návykům stále více dominují relativně levné, vysoce chutné a ultra zpracované potraviny (UPF) připravené k přímé spotřebě. Prospektivní důkazy o rozvoji rakoviny a úmrtnosti ve vztahu ke spotřebě UPF jsou však omezené. Tato studie zkoumá souvislosti mezi spotřebou UPF a rizikem rakoviny a související úmrtností na 34 místně specifických rakovin u velké kohorty dospělých v Británii.

Metody
Tato studie zahrnovala prospektivní kohortu účastníků britské Biobanky (ve věku 40–69 let), kteří absolvovali 24hodinové stažení z diety v letech 2009 až 2012 (N = 197426, 54,6 % žen) a byli sledováni do 31. ledna 2021. Potraviny spotřebované byly kategorizovány podle stupně zpracování potravin pomocí klasifikačního systému potravin NOVA. Spotřeba UPF jednotlivců byla vyjádřena jako procento celkového příjmu potravy (g/den). Prospektivní asociace byly hodnoceny pomocí multivariabilních Coxových modelů proporcionálních rizik upravených pro základní sociodemografické charakteristiky, kouření, fyzickou aktivitu, index tělesné hmotnosti, alkohol a celkový energetický příjem.

Zjištění
Průměrná spotřeba UPF byla 22,9 % (SD 13,3 %) v celkové stravě. Během střední doby sledování 9,8 roku se u 15 921 jedinců vyvinula rakovina a došlo k 4009 úmrtím souvisejícím s rakovinou. Každých 10 procentních bodů zvýšení spotřeby UPF bylo spojeno se zvýšeným výskytem celkového (poměr rizika, 1,02; 95% CI, 1,01–1,04) a specificky rakoviny vaječníků (1,19; 1,08–1,30). Kromě toho bylo každé zvýšení spotřeby UPF o 10 procentních bodů spojeno se zvýšeným rizikem celkové (1,06; 1,03–1,09), ovariální (1,30; 1,13–1,50) mortality související s rakovinou a prsu (1,16; 1,02–1,32).

Interpretace
Naše kohortová studie založená ve Spojeném království naznačuje, že vyšší spotřeba UPF může souviset se zvýšenou zátěží a úmrtností na celkové a určité místně specifické rakoviny, zejména na rakovinu vaječníků u žen.

 

Článek eClinical Medicine – Spotřeba ultrazpracovaných potravin, riziko rakoviny a úmrtnost na rakovinu: rozsáhlá prospektivní analýza v rámci britské Biobanky (otevřený přístup)

Zdroj: https://www.medicalbrief.co.za/cancer-threat-raised-by-ultra-processed-foods-uk-led-study/