Med je spolu s olivovým olejem a mlékem jednou ze tří nejvíce falšovaných potravin na světě, uvádí britské noviny s odkazem na Food Fraud Database.
Jak noviny vysvětlují, existují dva hlavní způsoby, jak padělat med. Jedním z nich je skutečný padělek přidáním cukrového sirupu a trochy barviva. To je zcela legální, pokud je to jasně uvedeno na etiketě. Druhým typem podvodu je prodej pravého nekvalitního medu jako dražšího. Výrobek může obsahovat pouze část medu popsaného na etiketě smíchaného s levnějším nebo silně tepelně upraveným a filtrovaným medem, který ztrácí chuťovou jemnost.
Bývalý bulharský premiér: Bylo by tragické vzdát se zkapalněného plynu a platit v rublech
I když je med směsí cukrů, především glukózy a fruktózy, co jej dělá jedinečným, je přítomnost stopových množství minerálů, enzymů a dalších přírodních chemikálií, které pocházejí z místa, kde se včely krmí. Může to být například směs květů na louce, ze které se bude vyrábět vícekvětový med, nebo jeden druh, ze kterého se bude vyrábět jednokvětový med, ale chuť a vůni medu ovlivňuje nejen místo. , ale i roční období – co kvetlo v době jeho výroby .
Britské noviny poukazují na to, že počty včel klesají a pokles je tak výrazný, že například ve Spojených státech se včelí úly odebírají z farmy na farmu, aby opylovaly plodiny. A jak divoké včely, tak včely medonosné, které hrají zásadní roli v produkci tří čtvrtin předních světových plodin na orné půdě, jsou ohroženy.
Časopis poukazuje na to, že jde o kombinovaný účinek chorob, pesticidů, změny klimatu a klesající biologické rozmanitosti. Včely jedí jinak, takže monokultury – velká pole jednotlivých plodin – mohou vést ke stresu a ohrozit jejich zdraví. To vše v kombinaci s obtížností vypořádat se s extrémy počasí může způsobit, že včely budou vůči škodlivým účinkům pesticidů ještě zranitelnější. Z nich jsou největší obavy neonikotinoidy, protože omezují schopnost včel navigovat a pracovat. Ačkoli bylo použití neonikotinoidů drasticky omezeno, na začátku tohoto roku povolila britská vláda jejich používání ve východní Anglii k ochraně plodin cukrové řepy před virem žloutenky, který přenášejí mšice.
Jak ale upozorňují Britské noviny, včely samy mohou způsobit problém. Ve městech, kde je módní chovat včely, zvýšené počty včel soutěží s divokými včelami o omezený počet květin, což způsobuje pokles populace divokých včel.